Voorbereiding verkoop: 3 tips

Denkt u er als ondernemer over na om uw onderneming te verkopen? Naast het feit dat dit een ingrijpende beslissing is, is het bovendien een complex proces welke gevolgen heeft voor de organisatie, maar ook uw familie en uzelf. Onze ervaring is dat een goede voorbereiding essentieel is. Maar wat houdt dit precies in? Drie tips in de voorbereidingsfase om tot een succesvolle overdracht te komen. 

 

Tip 1: Neem de tijd 

Als ondernemer weet u dat de tijd een keer gaat komen dat de onderneming wordt overgedragen. Toch is onze ervaring dat ondernemers vaak leven met de waan van de dag en nog niet goed nagedacht hebben over de periode na verkoop. Afscheid nemen van de onderneming is een emotioneel proces. Het advies is om op tijd te starten met een helder plan op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Geef tijdig zaken uit handen en bereid de organisatie tijdig voor op deze nieuwe fase. Maar denk ook zelf goed na over wat u gaat doen na verkoop. Uw duidelijke motivatie zal bijdragen aan een geslaagde overdracht.  

 

Tip 2: Zorg voor de juiste structuur 

Een goede juridische structuur zorgt voor een eenvoudigere overdracht en kan bovendien de fiscale gevolgen beperken. Bezit u het vastgoed waarin de onderneming zich bevindt? Dan zorgt een zogenaamde drietrapsraket, met een holding, vastgoed BV en daaronder de werkmaatschappij, voor flexibiliteit. Laat u goed adviseren wanneer u uw onderneming opzet en evalueer dit van tijd tot tijd met uw adviseur.  

 

Tip 3: Strategisch en financieel plan  

Zorg als ondernemer voor een duidelijke missie en vertaal dit naar visie en strategie. Leg dit ook vast in een duidelijk strategisch plan. De financiële effecten van strategische beslissingen worden vastgelegd in een begroting en financieel plan. Kopers zijn op zoek naar gezonde ondernemingen die goed presenteren en georganiseerd zijn. Zeker in deze corona-tijd zijn bedrijven interessant die hun omzet en rendement op peil kunnen houden, dit geeft comfort en vertrouwen aan overnamepartijen. 

 

Tenslotte

Ondernemers die hun tijd steken in een goede voorbereiding zullen dit uiteindelijk terugverdienen. Verkoop van uw onderneming is een intensief traject. Laat u bijstaan door een deskundig adviseur. Uiteindelijk gaat het erom dat zowel de onderneming als uzelf klaar zijn voor de verkoop. 

 

Syske van Denzen
8 juli 2020
Syske van Denzen
 

terug naar nieuwsoverzicht

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10