Verwachte groei in overname bedrijven

Diverse onderzoeksbureaus die wereldwijd de markt van fusies- en overnames volgen maakten het de afgelopen maand al kenbaar in hun jaaroverzichten. Sinds de magere jaren  van de crisis zit de markt van fusies en overnames nu weer duidelijk in de lift. Het afgelopen jaar was een recordjaar sinds 2008 met een aantal aansprekende grote transacties in het grootbedrijf en middensegment met in Europa een totale waarde van circa € 700 miljard volgens Dealogic en een waarde van € 43 miljard in Nederland. Voor komend jaar wordt een verdere groei verwacht in het aantal overnames van bedrijven.

Een dynamisch jaar!

Maar ook in het MKB merken we dat de aankondigingen en berichtgeving van de grotere deals positief uitwerken in dit segment van de markt. Het aantal aangemelde fusies en overnames van bedrijven bij de Sociaal Economische Raad (SER) is in 2014 dan ook sterk gestegen ten opzichte van 2013. Met de aantrekkende economie, de beschikbaarheid van relatief goedkoop kapitaal en hogere waarderingen zijn het sentiment en de vooruitzichten goed.  Het belooft wederom een dynamisch overname jaar te worden!

Dat het sowieso een dynamisch jaar zou worden bleek maar weer in januari op de financiële markten. De olieprijs daalde in de eerste weken van 2015 na de halvering in 2014 nog verder, Zwitserland kondigde de ontkoppeling aan van de Zwitserse frank met de euro, de rente op de Nederlandse Staatsobligaties daalde nog verder, de ECB kondigde een grootschalig opkoopprogramma van staatsobligaties (QE) aan en een mogelijke Grexit is weer in beeld sinds de Griekse verkiezingen eind januari. Dit laat maar weer eens zien dat de praktijk weerbarstig kan zijn met volop uitdagingen voor ondernemers!

Groei door overname bedrijven

Verwachte groei in overname bedrijven.jpg Toch is het onze verwachting dat het versterkte positieve vertrouwen in de economie zal zorgen voor meer beroering in de overname van bedrijven in ons segment. Gedreven door de macro-economische verwachting van groei van de export, investeringen en binnenlandse besteding zullen alle sectoren van het bedrijfsleven in 2015 gestage groei laten zien. Dit sterkt ondernemers om met open vizier hun toekomstige strategie uit te stippelen.

Waar in de jaren van de crisis veel ondernemers hun focus hadden op de interne organisatie en het vormen van financiële buffers, merken we nu steeds meer dat bedrijven die hun balansen goed op orde hebben een actieve acquisitiestrategie opnemen in hun groeiplannen. In veel sectoren zijn mooie kansen aanwezig om te groeien. De beschikbare middelen worden aangewend om te investeren in groei door overname van bedrijven in de sector. Ook de financierbaarheid van overnames is met de huidige lage rente interessant, met name als er op basis van een gezonde schuldverhouding wordt gefinancierd. Banken zijn momenteel zeker bereid om goed onderbouwde overnameplannen van bedrijven te financieren.

Gevulde fondsen investeringsmaatschappijen

Maar ook aan verkoopzijde merken we dat met het aantrekken van de waarderingen van ondernemingen door enerzijds de betere bedrijfsresultaten en anderzijds minder onzekerheid, verkopende partijen zich steeds vaker bij ons melden om hun bedrijf te verkopen. Lang niet altijd zijn dat ondernemers die van hun welverdiende pensioen willen genieten. Steeds vaker merken we dat relatief jonge ondernemers na een aantal jaar een bedrijf te hebben opgebouwd op zoek gaan naar nieuwe uitdaging. Een andere tendens zijn de  ondernemers die een deel van hun bedrijfswaarde willen zekerstellen en in samenwerking met een strategische partij of investeringsmaatschappij de volgende groeifase van de onderneming ingaan. Met name investeringsmaatschappijen willen graag in dit soort proposities investeren. Vorig jaar realiseerden investeringsmaatschappijen veel transacties. Het is de verwachting dat zij zich ook dit jaar weer volop roeren in de markt met sterk gevulde fondsen om groei te kunnen financieren door overname van bedrijven.

Kortom, wat ons betreft zal 2015 wederom een mooi jaar worden met uitdagende maatwerk overnametrajecten. Indien u ook eens met ons wilt sparren over de uitdagingen en kansen in uw sector, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wij gaan graag met u de samenwerking aan!

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10