Wees voorbereid op de duurzame economie van de toekomst

Na 6 jaren van economische groei ziet het er naar uit dat Nederland afstevent op een recessie. Hoewel de coronamaatregelen pas in de laatste weken van het eerste kwartaal werden ingezet, heeft de Nederlandse economie een krimp laten zien van 1,7%. In vergelijking met de rest van Europa is deze krimp nog mild, maar dat het onzekere tijden zijn voor ons allen, en zeker voor ondernemers, is evident. Maar wat betekent een recessie als gevolg van corona voor u als ondernemer en hoe kunt u dit gebruiken om te excelleren in de duurzame economie van de toekomst?

Hoe een recessie u als ondernemer kan beïnvloeden hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld in welke sector u actief bent, hoe uw financiële situatie is, hoe groot uw onderneming is, in welke landen u actief bent en hoe flexibel uw business model is. Allemaal elementen die invloed hebben op de gevolgen van de recessie op uw onderneming. De maatregel die veel ondernemers als eerste treffen is het terugbrengen van de kosten. Ook zorgt het ervoor dat de focus verschoven wordt naar de korte termijn. Kan ik deze crisis overleven? Wij kunnen hierbij helpen door scenario’s door te rekenen en inzicht te geven in maandelijkse kasposities. Iets dat veel ondernemers helpt om een financiële planning te maken en eveneens gebruikt kan worden bij financieringsvraagstukken. Het is logisch dat de korte termijn prioriteit heeft. Echter blijft het als ondernemer noodzakelijk om ook naar de lange termijn te kijken.

Als we naar de lange termijn kijken denk ik dat we door de coronacrisis in een versneld tempo naar een nieuwe economie werken, waarin duurzaamheid de toekomst heeft. Als ondernemer heb je je handen nu al vol om te overleven. Maar wees voorbereid, want het komt de toekomstige waarde van je onderneming ook tegemoet om duurzaam te ondernemen. Duurzame bedrijven hebben een lager risicoprofiel wat zich terugvertaalt in een hogere ondernemingswaarde. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Britse bank HSBC (aangehaald in het FD van 4 mei) dat bedrijven met de hoogste ESG-score (Environmental, Social & Governance, ofwel milieu, sociale kwesties en deugdelijk bestuur) sinds de uitbraak van de coronapandemie 7 procentpunt meer rendement behaalden dan het marktgemiddelde.

Of we nu begeleiden bij een verkoop of een aankoop, ook bij onze klanten zien we dat duurzaamheid en een sustainable business model al belangrijker worden. Duurzaam ondernemen is niet alleen belangrijk voor mens en milieu. Het is ook belangrijk voor de toekomst van het bedrijf. Een duurzame onderneming behaalt meer rendement, is aantrekkelijk voor huidig en toekomstig personeel en bovenal toekomstbestendig. Pak daarom deze coronacrisis als kans om voorbereid te zijn op de duurzame economie van de toekomst.

Syske van Denzen Syske van Denzen
Adviseur Corporate Finance

E syske.van.denzen@sophista.nl
+31 6 29 16 11 28

 

 

 


terug naar nieuwsoverzicht

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10