Bedrijfswaardering

Een bedrijfswaardering hoeft niet alleen bij de aan- of verkoop van een bedrijf aan de orde te zijn. Een bedrijfswaardering komt bijvoorbeeld ook aan de orde bij:
  • het verwerven of verstrekken van een financiering bij een investeringsbeslissing
  • het uitkopen of aantrekken van aandeelhouders
  • een echtscheiding waarbij de aandelen van een bedrijf binnen de huwelijksboedel vallen
Sophista adviseert ook ondernemers die op basis van een gedetailleerde bedrijfswaardering hun beleid bepalen om de waarde van hun onderneming te maximaliseren (value based management). In enkele gevallen wordt Sophista ook geraadpleegd voor een second opinion bij een bedrijfswaardering.

Meerdere scenario’s

Bij een bedrijfswaardering spelen veel factoren een rol: historische resultaten, toekomstverwachtingen, groeipatronen, marktomstandigheden, etc. Sophista neemt alle aspecten tot in detail onder de loep. Afhankelijk van de situatie kiezen wij de meest geschikte waarderingsmethodiek. Formulering van uitgangspunten is verder van groot belang. Daarom werken we voor een bedrijfswaardering in onze rapportages meerdere scenario’s uit. Vanwege de subjectiviteit van waarderingsmethoden en de interpretatie van jaarrekeningen en overige informatie geven we de waarde van de onderneming of het aandelenpakket in een bandbreedte weer.

Waarde en prijs

De bedrijfswaardering kan afwijken van de uiteindelijke prijs die voor een onderneming wordt betaald. De economische waarde is namelijk niet gelijk aan de prijs. De uiteindelijke prijs vloeit voort uit de te voeren onderhandelingen met een potentiële koper, die mogelijk andere verwachtingen en mogelijkheden aan het bedrijf toekent. Daarbij kunnen eventuele te behalen marktvoordelen en synergie-effecten een rol spelen.
 
Wilt u Sophista een bedrijfswaardering van uw onderneming laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen naar 072 540 80 10 of e-mailen naar info@sophista.nl. Vanzelfsprekend helpen wij u graag! 

KOM ONS

 

TEAM VERSTERKEN
 

BEKIJK DE VACATURES

Maak kennis met 

 

DE MENSEN

 

VAN SOPHISTA

 

OVER SOPHISTA
 

Stel ons een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 72 540 80 10